DE grensovergang bij Katao is zowel aan de Togo, als aan de Benin zijde de snelste die we tot dan hebben meegemaakt. We hadden geen visum voor Benin, en we hadden ons er al op ingesteld dat het wel even zou duren voordat we het visum zouden hebben. In 30 minuten tijd hadden we een 48 uur visum (10.000 CFA p/p), overigens geen pasfoto's nodig. Maar ook de carnet stempelen was maar 3 minuten. Vlgs de grenspolitie kan je bij alle politiebureaus je visum laten verlengen (blijkt achteraf een fabeltje). We rijden naar Parakou om op zoek te gaan naar de, vlgs de LP, zeer goede auberge De Parakou met excellent food. Nou die info was waarschijnlijk al wat ouder want het hotel is matig, absoluut niet schoon, onaardig personeel en het eten was maar zeer matig (naar mijn mening zelfs slecht maar dat kwam omdat mijn vlees wat taaier was dan dat van Peter). Er zijn wel kamers met bad, wat erg lekker is. Uiteraard was het bed weer veel te kort, dus hup matras op de grond. Helaas kan je dan geen gebruik maken van het muskietennet, maar met airco en fan is dat niet echt nodig, dachten we. De stroom viel zo vaak uit dat de kamer en heet en stikvol met muggen was. Midden in de nacht uit bed, muskietennet en spuitbus uit de auto gehaald om toch nog wat te kunnen slapen. Wat missen we de lekkere bushcampings.
Eerst even internetten om te kijken waar de Mercedes en Landy zit bevinden. We vinden een gloednieuw internet cafe Songhai (N09, 21,487 E02, 36,977) in een achterafstraatje (mbv van een jongen die meereed om de weg te wijzen). Helaas geen bericht van de ZA/UK/Duitsers, dus rijden we verder naar Save. Opnieuw geleid door de LP gaan we naar L'Auberge de Dassa-Zoume (N07, 46,888 E02, 10,954) omdat je daar mag kamperen. Blijkt dat het van dezelfde keten is als Parakou en dat blijkt uit alles. Alleen was het eten hier nog vele malen slechter (verbrande steak en bedorven banana flambee) om over het kamperen maar niet te spreken. Je mag je auto in de tuin zetten en dat is het. De douche is te vies om te beschrijven en de wc is die in de lobby en dus 's nachts op slot. We ontmoeten daar een filmploeg die een promotie film aan het maken is over dit hotelketen, misschien dat zij beter eten kregen dan wij want anders wordt het filmpje 1 grote leugen.
De route naar het zuiden is saai want alle bomen zijn/worden gekapt om er houtskool van te maken. We gaan naar Abomey want we moeten nodig ons visum laten verlengen en Abomey is de stad van de oude culturen. De route is via Bohicon, maar helaas is overal de weg opgebroken (we moesten zelfs keren in een straat helemaal volgepropt met stalletjes en mensen) en geen borden voor een altenatieve route. Na' een paar keer heen en weer rijden, vragen we de weg aan een jongen, die toevallig naar Abomey moet en dus meerijdt en de weg wijst. In Abomey eerst op zoek naar politie om het visum te verlengen. Nou we hebben ieder politiebureau gezien in Abomey maar niemand wist waar we het over hadden. We moeten dus door naar Cotonue Immigratie. Eerst nog even het paleis/museum bezocht (N07, 11,176 E01, 59,675) wat wel de moeite waard was. In Cotonue komen we bij de Immigratie/Visa extension bureau (N06, 21,153 E02, 25,360) om te ontdekken dat het zaterdag is en het dan niet open is. Of we maandags even terug wilden komen. Wij zijn geen stadsmensen en Cotonue is een echte stad, dus druk en niet erg aantrekkelijk. We gaan nog op zoek naar een hotelletje (die van www.deexpeditie.nl) maar die heeft geen kamers meer vrij en is ook heel erg vies. Nu moest er een camping zijn bij Cotonue dus dan maar die zoeken, We vinden nog een camping ook Motel l"Verdicht annex Ma Campagne(richting Guidah N06 22,981 E02, 20,211). We zijn de eerste gasten sinds maart. Gelukkig staan er veel bomen maar helaas ook veel herrie van de kroeg die ervoor zit. We eten heerlijk langs de straat, een hele kip en schaapsvlees.
We gaan naar Guidah die bekend is als slavenstad. We bezoeken het slavenfort met de expositie over de slavernij. Als we onze auto willen parkeren ontdekken we weer dat er donnez-moi's zijn. Jongetjes die op je auto willen passen want anders gooien "ze" met stenen. Als je vraagt wie gooien er dan met stenen, wijzen ze op vriendjes. In Guidah kan je ook de slavenroute lopen naar de plek waar de slaven op de boot gezet werden. We werden zo lastig gevallen door wegwerkers (jongens die zg aan de weg werken en om geld vragen) en de donnez-moi's dat we besloten om Guidah maar Guidah te laten en verder te gaan. We rijden door tot aan Grand Popo waar we bij een super goede camping komen Awale Plage (N06, 16,162 W01, 42,256). Een gewelgdig mooi strand (helemaal voor ons alleen), kampeerplekje aan strand en het eten is super. Het is dat we naar Ghana moeten anders hadden we hier wel een paar dagen willen staan.
We willen perse internetten en ons visum verlengen (voordat we aan de grens zijn). Dus we vragen aan het personeel of er een internetcafe in de buurt is. Natuurlijk is het antwoord, gewoon in Grand Popo, nou we hebben het hele dorpje (1 straat) uitgekamd, maar geen internet. Nu moesten we toch naar Come, want volgens de IGN kaart zou daar douane zijn (visum). Nog even langs een tolpoortje en dan Come. Zowel de douane als het internetcafe bleek een illusie. Internet is aleen na 6 uur 's avonds. Peter bood nog geld om het even voor ons op te starten maar het mocht niet baten. we moesten onverricht ter zake weer terug naar Awale Plage. Nou was dat zeker geen straf want we hebben lekker op starnd gezeten. Het was wel bewolkt maar heerlijk koel en rustig. Bij het diner hebben we lekker zitten kletsen met een paar Amerikaanse meiden die voor het peace corps werken.
Vroeg op want we willen snel over de grens en dat kan nog wel even duren want ons 48 uurs visum is al een paar dagen verlopen. De Benin-Togo grens is de eerste grensovergang waar we wat smeergeld hebben moeten betalen. Normaal moet je 10.000 CFA voor verlenging van je visum betalen en nu kwamen we weg met 1000CFA omkoopgeld voor de visa en 1000CFA voor het carnet. Als dat geld geregeld is zijn we zo over de grens, weer terug in Togo.
Grensovergang bij Katao is snel en goed. Je kan hier heel snel een 48 uur visum krijgen (geen pasfoto's nodig) voor 10.000CFA p/p. De verlenging kan alleen in Cotonue, ook al zeggen ze dat je dat overal kan laten verlengen. Parakou, Auberge De Parakou is vlgs de LP goed met goed eten. Wij vonden het zeker geen aanrader. Ze hebben wel kamers met bad.
Parakou heeft een gloednieuw internet cafe Songhai (N09, 21,487 E02, 36,977). L'Auberge de Dassa-Zoume (N07, 46,888 E02, 10,954) is een hotel waar je mag kamperen, alleen zijn de faciliteiten en eten slecht.
Abomey paleis/museum bezocht(N07, 11,176 E01, 59,675) wat wel de moeite waard was.
In Cotonue is de Immigratie/Visa extension bureau (N06, 21,153 E02, 25,360), ze zijn in
het weekend dicht.
Camping/Motel l"Verdicht annex Ma Campagne(richting Guidah N06 22,981 E02, 20,211).
Grand Popo heeft een super goede camping Awale Plage (N06, 16,162 W01, 42,256). Een gewelgdig mooi strand (helemaal kampeerplekje aan strand en het eten is super. Het is dat we naar Ghana moeten anders hadden we hier wel een paar dagen willen staan.
Met wat smeergeld hoefden we geen verlenging van onze visa te kopen. Voor 1000CFA, kwamen we met de benodigde stempels de grens over.