Malawi 27-04-2004 t/m 02-05-2004 en 24-05-2004 t/m 29-05-2004

27-04-2004
De grens bij Malawi is geen enkel probleem. In een paar minuten zijn we de grens over. Als er veel fietsen te zien waren in Zambia, nou in Malawi hebben ze nog veel meer fietsers. Het waait heel hard en ze trappen zich rot met en tegenwind en bergen (en regen). De grensovergang bij Malawi verloopt heel vlotjes en om 12 uur zijn we bij Mchinji waar onze wegen zich scheiden. We gaan op het kruispunt nog wat drinken met Paul en Renate en dan zijn we weer met z'n tweetjes. Het is onwijs gezellig geweest met Paul en Renate en we hopen ze in de toekomst nog te zien. Misschien als ze ergens een camping beginnen!.
We rijden over een hele goede asfalt weg naar Kasungu en dan door de bergen naar Mzuzu. Het uitzicht is schitterend, bergen, bossen, leuke dorpjes en vriendelijk zwaaiende mensen. Om 5 uur komen we in Mzuzu aan net te laat voor de bank. We gaan op advies van P&R naar Flame Tree Lodge waar de eigenaresse ons gillend van blijdschap binnen haalt. Blijkt dat ze dacht dat Paul en Renate terug waren gekomen en niet dat ze zo blij was dat wij er waren. Het is eigenlijk geen camping maar we mogen de auto in de tuin zetten en daar gewoon slapen. Het vlees bij de Shoprite in Chipata rook vreemd dus hebben we geen vlees gekocht dus koken we maar niet zelf. Geld om wat te kopen in Mzuzu hebben we ook niet, dan maar uit eten bij de Flame Tree. Hier krijgen we als groente Reep (de groente die we op weg naar Kafue van een boer gekocht hadden maar niet gebruikt hebben). Dit smaakt een beetje als gekookte sla (niet echt lekker), maar we weten nu in ieder geval hoe het smaakt.
We kijken nog een tijdje tv (Friends met nederlandse ondertiteling) en gaan dan in de gietende regen naar bed. Het regent zo'n beetje de hele nacht.
28-04-2004
De tent is zeiknat en het giet nog steeds. Dus werken we wat aan de website in de hoop dat de regen stopt. Peter gaat nog naar de Toyota garage om z'n olie te laten verversen. Maar de prijzen zijn belachelijk hoog zo'n 225 euro voor het vervangen van oliefilter en dieselfilter. Dit is zelfs duurder dan in Nederland. Dan doet Peter het zelf maar (maar niet in de regen). Om 12 uur is het nog steeds niet droog dus klappen we de tent maar nat op en gaan op weg. We hebben besloten om in ieder geval even naar het Lake Malawi te gaan want dat moet je toch op z'n minst gezien hebben. We rijden door de mist en regen naar Nkhata Bay met het idee om bij de Flame Tree Lodge in Chintheche te gaan kamperen. Op het kruispunt van Chinteche/Nkhata staan een aantal souvenierstandjes. Uiteraard gaan we even kijken en als ze beginnen over of we iets te ruilen hebben wordt het 1 grote chaos van mensen die iets willen verkopem voor spullen en wat kwacha's. Peter is allang blij om wat van die zooi af te komen dus kopen we veel souveniers. Allen is het mijn taak om te zorgen dat het allemaal in de auto past. We zijn daar 31/2 uur en we besluiten om naar Nkhata Bay te gaan want dat is en dichtbij (5km) en we hebben een waypoint van een camping. Zodra we Nkhata Bay inrijden zien we het meer en de zon. Ik ga even bij The Big Blue Lodge kijken en dat ziet er onwijs leuk en gezellig uit. Een Ier Steve die de boel runt en veel rasta's en lokale mensen van het dorp. Peter gaat een spelletje Bao (balspelletje) met Sovjet doen en dat loopt uit tot een paar uur spelletje doen. Heerlijke gegrilde vis gegeten en lekker zitten kletsen met wat backpackers. Sovjet maakt zelf die Bao spelletje en we bestellen er 1 bij hem met de naam van Coonan erin gegraveerd. Het is heerlijk slapen met het geluid van de golven en raggae en house muziek op de achtergrond.
We zijn nu verplicht om nog een dag te blijven want er moet wat onderhoud aan de auto gedaan worden en we hebben het Bao spel bestelt.
29-04-2003
Het giet 's nachts en 's ochtends dus geen mooie zonsopgang. Na de regen moeten alle spullen die we de dag ervoor gekocht hebben ingepakt worden. Gelukkig passen alle souveniers in de auto (behalve het stoeltje dan), dus is Peter tevreden. Na een paar weken met Paul gereisd hebbende heeft Peter de gewoonte overgenomen om me te pesten met het kopen van souveniers en vooral de grootte van de spullen.
Peter gaat het oliefilter zelf verwisselen als hij ontdekt dat Toyota in ZA een verkeerd filter heeft meegegeven. Dus vragen we aan een monteur of hij voor zo'n filter kan zorgen. Geen enkel probleem, de man gaat met het voorbeeld naar Mzuzu en komt terug met het juiste filter. Nu kost het filter (origineel Toyota) nog minder dan de helft (inclusief vervoer naar en van Mzuzu) vergeleken met de prijs die de Toyota garage in Mzuzu had opgegeven. Soms wordt je het wel eens zat dat ze belachelijke prijzen vragen aan blanken. Maar eind goed al goed. De hele dag spelletjes Bao gedaan (ik heb zelfs 1 keer gewonnen) en getypt.
's Middags komt er een Duitse Landcruiser het terrein oprijden met Sandra en Oliver. Leuk stel en we hebben anecdotes uitgewisseld over het reizen door Afrika. Helaas gaan zij verder naar het zuiden en wij gaan naar het noorden, want anders hadden we graag nog een tijdje met ze opgetrokken.
Het bestelde Bao spelletje zou om 2 uur 's middags gebracht worden maar om 7 uur is Sovjet er nog niet met het spel. Hij leek zo betrouwbaar, noa dat was hij ook wel want om 8 uur was Sovjet er met het spel en met de naam van Coonan erin gegraveerd. Sovjet tekent het spel met een heel verhaal erbij. Nu hebben we zelf een spel en zal ik eraan moeten geloven en moet ik het spel ook leren. Ik ben niet zo happig op het spelen van spelletjes met Peter want hij wint altijd, maar dit spel is wel heel erg leuk om te doen. Tot laat in de avond hebben we Bao gespeeld.
30-04-2004
Om 1/2 6 eruit want Steve, de eigenaar van de Big Blue lodge, heeft gevraagd of we wat foto's van de zonsopgang wilden maken. We zijn er net uit als het begint te storten, nee he niet weer regen. Ik ben op slag zo chagerijnig als het maar kan. Zo'n mooe plek om te staan en dan die klote regen. Zodra Sovjet de nootjes komt brengen om het Bao spel te kunnen spelen (je kan ook steentjes gebruiken maar het is origineler met nootjes) gaan we verder rijden naar het noorden. We zeggen uitgebreid gedag tegen Ollie en en Sandra en we gaan op weg naar Tanzania. 
Via de www.deexpeditie.nl weten we een leuke campsite aan het meer en omdat we toch wel redelijk moe zijn besluiten we om maar niet ddor te rijden naar Tanzania maar even een rustpauze te nemen. Bij Chitimba (vlak bij Livingstonia) gaan we naar de Chitimba Beach campsite/lodge, direct aan het meer met een zeer tropische uitstraling. Heerlijk aan het strand met uitzicht op het meer en met de bergen op de achtergrond en met puppies, honden en katten. Ook het sfeertje is lekker relaxed  samen met een engels stel Abi en Alex en de eigenaars van de campsite (John en Leida) lekker een avondje doorgezakt (Peter dan want ik kon niet drinken omdat ik aan de antihistamine was vanwege een uitslag op m'n gezicht en borstkast). Peter lekker aan de Malawian Hooligans, een  mengsel van heel veel soorten drank in cola, en dus flink aangeschoten. Gierend van de lach met z'n allen een tekening van Assepoester en Tinkerbell wat aangepast (zeg maar rustig verkracht) zodat ze er niet meer zo onschuldig uitzagen. 
We hebben ons ook afgevraagd wat een tekening van lippen en een kruis erdoor betekent op een pakje lucifers, maar geen van allen had een idee (alleen maar gekke), dus als iemand het weet mail ons dan even.
De eigenaars van deze campsite zoeken nog een manager(s) om de campsite een tijd te beheren, dus als iemand interesse heeft (Paul en Renate misschien). Het is zo gezellig en we zijn het zo zat en we hebben zin in een dagje strand dat we besluiten om nog een dag te blijven.
01-05-2004
1 Mei, de dag van de arbeid, maar voor ons de dag van het niets doen en luieren op het strand (dachten we). De dag begint met een schitterende zonsopgang om 1/2 6 en op het moment dat ik het bed uitschiet om er foto's van te maken begint het weer te storten. Gedver, alles nat en weg dagje strand. Maar we blijven optimistisch want misschien komt de zon nog. Nou vergeet het maar, geen regen meer na 10 uur maar ook geen zon. Ik kreeg van een collega een mailtje dat iedereen op werk het nogal vond tegenvallen hoe bruin ik was, nou de reden is regen (maar ook blijven we zoveel mogelijk uit de zon want het verouderingsproces gaat wel erg hard met een Afrikaans zonnetje). Dus spelen we Bao, computerspelletjes en probeer ik een boek van Paul Theroux te lezen over een overland trip. Als we er al over gedacht hadden om de mooie route (vlgs Paul en Renate) naar Livingstonia te doen dan is dat idee meteen weer over met de regen. De weg schijnt nogal stijl en glibberig te zijn en dat samen met ons hoogtevrees is het geen goed idee om dit te doen als de wegen nat zijn. Weer sucks, boek sucks, temperatuur sucks m.a.w. deze dag is niet een van m'n favorieten van dit jaar. 
Tijdens het eten ontmoeten we Dave, die een camping in Kilwa heeft en die regelmatig overlandtrips organiseert door Tanzania en Mozambique. We krijgen allemaal info over de wegen en de ferry van Tanzania naar Mozambique. Is de dag toch nog positief geeindigd.
02-05-2004
Weer om 1/2 6 eruit en snel foto's gemaakt en de tent ingepakt voordat het weer gaat regenen. We wilden nog graag even gedag zeggen tegen Abi en Alex en John e4n Leida maar om 7.15 waren die nog niet op en zijn we maar gaan rijden. Ondanks de regen is de route langs het meer schitterend met mooie vergezichten, bergen  en bloemen. 
De grensovergang gaat gesmeerd en binnen een half uur zijn we bestempeld en kunnen we Tanzania binnen gaan. Een knul wil heel graag geld wisselen en ondanks dat we de koers niet weten gaat Peter toch maar wat geld inwisselen zodat we in ieder geval wat Tanzaniaanse shillingen op zak hebben. Je weet dat je besodemietert kan worden bij geld wisselen dus is Peter extra op z'n hoede. De geldwisselaars mogen niet het terrein op van de douane, dus gaat Peter even buiten het hek wisselen. Dan probeert een andere knul een wisseltruc toe te passen door te zeggen "give me that (een 10.000 shilling briefje) and I give you small money" Vervolgens wil hij twee briefjes van 500 te geven. Peter is gelukkig niet gek en vraagt heel vriendelijk "Is this a gift", en ze roepen in koor Yes Yes. Maar hun engels is blijkbaar niet zo goed want Peter pakt gewoon de twee briefjes aan en bedankt ze harteliujk voor de gift en loopt vervolgens het terrein van de douane weer op. Ze brullen en roepen dat hij de twee briefje van 500 treug moet geven maar Peter loopt gewoon door, start de auto en rijdt naar de slagbomen. De knul van het geld rent naar de slagbomen en eist z'n geld, waarop Peter hem vertelt dat hij niet besodemietert wil worden en dat ze die wissltrucjes bij hem niet moeten uithalen. En zegt Peter erbij, jullie zieden dat het een gift was en ik heb jullie ervoor bedankt. Ondanks de smeekbeden rijdt Peter gewoon door. Misschien laten ze het in vervolg wel om zulke trucjes met Nederlanders uit te halen. Overigens bleek achteraf dat de wisselkoers wel laag was en hebben ze toch wel aan ons verdient. (1000 shilling is ongeveer 80-90 eurocent) dus echt arm is de goser er niet van geworden.
Op naar tanzania en hopen dat de regen over is.

Tripreport transit Malawi 24-05-2004 t/m 29-05-2004

24-05-2004
Geen Tanzaniaans geld, geen Malawi kwacha's en geldwisselaars die alleen maar dollars willen wisselen en dan nog voor een zeer slechte koers. Het stempelen van de paspoorten gaat zonder enige moeite maar het stempelen van de carnet dat doen ze alleen maar als je ervoor betaald (administratiekosten van 6 USD). Dat is een beetje moeilijk zonder het juiste geld. Ik kijk alle zakken na en vind gelukkig nog wat shillingen, die de douane wil omwisselen voor een redelijke wisselkoers en net genoeg om te kunnen betalen.
Dan rijden we Malawi binnen en het eerste stuk weg is vol potholes, dus langszaam aan rijden. Vandaag schijnt de zon en het uitzicht over het meer is nu dan ook vele male mooier dan de eerste keer (in de regen). Het valt op dat de mensen in Malawi wat zwaaieriger zijn dan in Tanzania dus zitten we als de koningin van Lombardije te zwaaien.
We komen 's middags aan bij Chitimba Beach Campsite en we worden al kwispelend ontvangen door Suzy de leenhond. We zijn blij dat dit bange shuwe hondje hier gebleven is en niet terug is gebracht naar de eigenaresse, want alle bangheid is er nu uit. Blij springt Suzy tegen ons op en laat zich lekker aanhalen. De puppies (vorige keer konden ze net een paar stapjes lopen), zijn enorm gegroeid en spelen dat het een lust is. 
De verkiezingen zijn net achter de rug en blijkbaar zijn de mensen in het noorden niet zo blij met de uitslag want er zijn wat relletjes geweest in Mzuzu (vlgs een Amerikaans/Zwitsers stel met kinderen die uitgeweken waren naar Chitembe). Zij zijn de eigenaars van een Lodge/Campsite Moozoo Zoo in Mzuzu. Dit is een goed en goedkoper alternatief voor de Flame Tree Lodge van Maggie. 
Peter gaat even de rechterachterband controleren want die loopt heel langszaam leeg en dus zal er wel ergens een lekje zitten. Als we er wat zeepsop op doen blijkt dat er 4 lekjes zijn en de band is wat vervormd. Dus gaat de, dure in Namibie gekochte, reserveband eronder. Na de diameter gemeten te hebben ontdekt Peter dat het wel een "85" band is maar dat betekent 85% en is dus afhankelijk van de breedte van de band. De reserveband is smaller dan de standaardbanden die wij gebruiken dus is 85% van een smallere band dus ook net ietsje kleiner. Dus hebben we geen goeden reserveband meer. Dan maar voorzichtig doorrijden naar Lilongwe en kijken of we daar de goede maat banden kunnen kopen.
25-05-2004 
Om 5 uur 's ochtends eruit om de zon op te zien komen, want nu er zon is zal ik het zien ook. Verrassing, zodra de zon te zien is gaat het regenen. Gelukkig is het alleen een "zomers" buitje. en houdt gelukkig weer op. Vanwege de slechte band rijden we heel rustig naar Mzuzu om en geld te wisselen en om te internetten. In het intenet cafe komen we Steve van Big Blue tegen. Steve probeert 1 van onze foto's in een tekening te krijgen zodat deze print als advertentie gebruikt kan worden. Peter helpt hem nog even met het plaatsen van de foto maar dan moeten we toch echt verder. Vandaag wordt Heleen gecremeerd.en we willen aan Lake Malawi staan op het moment van de herdenking. Op het moment van de crematie staan we aan het water om Heleen te herdenken. Wat zou ze dit plekje mooi gevonden hebben en met Roel op Lake Malawi willen zeilen.

We rijden naar Chetechwe naar de Kande Beach Campsite (op advies van Chitimba). In de Lonely Planet stond dat dit een basic campsite is met a long bar and droptoilets. Nou er is niets basics aan deze camping, schitterende plek, met bars, zitjes aan de zee, goed restaurant, goede douches etc. Later hoorden we van de eigenaar dat LP ze alleen gebeld had en nooit waren wezen kijken. Toen ze aan de eigenaar vroegen "How's the campsite" heeft hij geantwoord "Along bar and a droptoilet" en zo hebben ze het er ook letterlijk ingezet. Zover de betrouwbaarheid van LP.
Als we aan het strand zitten zie we opeens een man met een gieter water uit de "zee" halen en de planten water geven. M'n eerste reactie was, wat doet tie nou. Want het Lake Malawi lijkt zo op de zee dat het er vreemd uitziet als ze er de plantjes mee water geven. We raken aan de praat met de manager van Kande en z'n buurman en dat liep uit in een drankfestijn, waarbij de buurman zo dronken werdt dat hij niet meer kon lopen (en dus met de auto naar huis ging). Het lijkt er een beetje op dat Afrika een nogal alcoholistisch effect heeft op europeanen.
26-05-2004
We zijn vandaag 12 jaar getrouwd maar we vieren het niet want we zijn moeten naar Lilongwe om banden te zoeken.Nog even snel twee schilderijtjes gekocht met Afrika erop en de landen die we bezocht hebben (afgrijselijk lelijk) en dan  langszaam rijdend langs Lake Malawi, over een redelijke weg.
Wij vieren onze trouwdag op een bijzondere manier, in de auto en ruzie makend. We hebben niet vaak onenigheid maar toevallig op deze dag wel. Als we dabn eindelijk in Lilongwe aankomen en ontdekken dat er geen goede banden te koop zijn dan is de stemming helemaal nul.
Dan maar naar Kiboko Campsite in Lilongwe en eten en naar bed, want misschien is het morgen allemaal wat gezelliger. Ze hebben hier een paar schitterende en hele lieve honden, Jack (kruising Ridge back en boerebul) en z'n zoon, heerlijk om zulke kolossale zo mak als een lammetje te zien. In Kiboko lijkt het wel een reunie, de eigenaars van Kande en Chitimba zijn er ook en dus even bijkletsen. 
27-05-2004 
Vandaag gaat de Landcruiser voor een grote beurt naar de Toyota garage. Het is bij Toyota net zo duur als bij de KwikFit dus liever bij Toyota. De hele ochtend wordt alle olie ververst, alles nagekeken en geprobeerd om de hub te bekijken en eventueel te repareren. Helaas is de ARB hub met miniscuul kleine imbusboutjes gemonteerd en die zijn door het vele keren openmaken een beetje dol gedraaid. Dit betekent eigenlijk dat we niet meer echt 4x4 kunnen rijden. Terug op de camping nog wat Bao gespeeld, gepooled en dat was het weer voor deze dag.
28-05-2004
Er is toch iets niet helemaal goed  met het electrische systeem want opeens start de auto slecht, de accu's zijn bijna leeg. Nou is dat bijna onmogelijk want we hebben bijna niets gebruikt van de hoofdaccu's. Duidelijk een puntje waar naar gekeken moet worden of thuis, of in Joburg. 
De route naar Blantyre is saai, door de bergen maar het meeste is bebouwd en niet echt spectaculair. We kopen onderweg nog wel drie kattemandjes (eigenlijk zijn het mandjes om het kaf van het koren te scheiden), maar voor de rest gebeurd er niets bijzonders (zelfs geen ruzie). In Blantyre gaan we eerst wat eten, Peter wil wel een keertje zo'n Hungry Lion proberen. Nou MacDonalds is heilig vergeleken bij dez troep. Als we terug komen zien we een duitse overlander (Landrover Defender, www.afrikatraveller.de) naast ons geparkeerd staan. We stoppen er een visitekaartje onder de wissers en we gaan Shoprite in, daar komen we Susan en Ralf (van de duitse overlandauto) tegen en we spereken af om samen wat te gaan drinken. Het is best gezellig dus besluiten we om met hun mee te gaan naar het Paradise Hotel (camping) en morgen samen naar Mozambique te rijden. Weer duitsers met een gevoel van humor, ik zal toch mijn vooroordelen ten aanzien van de humor van duitsers moeten herzien. 
29-05-2004
Voordat we Mozambique ingaan moeten we nog tanken, dus we spanderen al het Malawi geld dat we nog hebben aan diesel voordat we naar de grens toe rijden. De Defender van Ralf en Susan is zo langszaam dat zij voorop rijden en wij netjes volgen. Wij rijden al niet zo hard maar deze Defender is wel heeel erg traag, heuveltje op max. 40 km/h (nog maar niet te denken hoe het zou zijn als het bergje of berg opwaarts zou gaan). 
Bij de grens is Peter zo klaar met z'n papieren, Mozambique het volgende land..........

Samenvatting Malawi 27-04-2004 t/m 02-05-2004

27-04-2004 Grens Chipata-via Mchinji naar Mzuzu, Flame Tree Lodge (S11 27,260, E 34 00,670). Het is geen camping maar we mogen in de tuin staan van de enthousiaste eigenaresse Maggie. Leuke lodge met vriendelijk mesnen.
28-04-2004 t/m 29-04-2004 Nkata Bay, Big Blue Lodge (S 11 36,258, E 34 17,959) 150 sh p/p/p/d.Onwijs gezellige campsite direct aan het meer en met lekker eten (vooral de gegrilde vis). Helaas hadden wij geen warm water maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de sfeer. Pas wel op want langs de weg naar Nkata Bay staan souvenierwinkeltje (kan nogal verleidelijk zijn) waar je kan handelen met spulletjes.
30-04-2004 t/m 01-05-2004 Chitimba, Chitimba Beach campsite/lodge (S 10, 35,086, E 34 10,399). Mooie plek aan het strand met een tropische uitstraling en gezellige bar en lekker eten.

Samenvatting transit Malawi 24-05-2004 t/m 29-05-2004

24-05-2004 Chitimba, Chitimba Beach campsite/lodge (S 10, 35,086, E 34 10,399). Mooie plek aan het strand met een tropische uitstraling en gezellige bar.
25-05-2004 Chetechwe, Kande Beach Campsite (S11 57,082, E34 07,320), 3000 kwacha p/p. 15 km ten zuiden van Chetechwe, 3 km zandtrack. Gave campsite aan het lake, met leuke bars, erstaurant met lekker eten, leuk personeel en voldoende schaduw overal (al hadden wij dat niet nodig in deze tijd van het jaar).
26-05-2004 t/m 27-05-2004 Lilongwe, Kiboko Campsite (S13 59,978, E33 45,565), 3000 kwacha p/p. Camping gerund door een leuk Nederlands stel en een paar onwijs gave honden (vooral Jack). Goed eten, internet, pooltafel en vlak bij het centrum.
27-05-2004 Blantyre, Paradise Hotel (S15 45,109 E35 00,206), 3000 kwacha's p/p. 4 km richting Mwanza, campsite is een wat groot woord voor een grasveld naast een hotel. Maar er zijn hete douches (eventueel krijg je een sleutel van een kamer) en er is bewaking de hele nacht.