Navigatie vooraf
Een van de belangrijkste dingen van de voorbereiding, is het uitzoeken van de route die we denken te gaan volgen. We willen onderweg naturlijk niets missen! Dus alles wat maar een beetje interessant lijkt, wordt opgezocht op de kaart en gemarkeerd.

Landkaarten
Er zijn vele opties wanneer je op zoek gaat naar de juiste landkaarten voor onderweg. De ene reiziger vindt een Michelinkaart met een schaal van 1 op 1.000.000 prima, de andere zweert bij een stafkaart van 1 op 50.000. Wij zijn op zoek gegaan naar iets er tussenin. Bij reisboekhandel Livingstone in Den Haag vonden we een goede serie kaarten, van alle landen die we gaan bezoeken. Ze zijn van het merk ...... en hebben een schaal van gemiddeld 1 op 250.000, soms wat meer en soms wat minder. Helaas zijn niet alle kaarten voorzien van een projectie- en datumaanduiding, hetgeen nodig is wanneer je de kaart in combinatie met een GPS wilt gebruiken. Overigens is het in 1 keer aanschaffen van 25 kaarten een behoorlijke uitgave. We waren zo'n 300 euro armer.

Positiebepaling
Met de kaart en de routebeschrijving in de hand, kun je een eind komen. Maar als je in gebieden komt waar geen wegen zijn, of als je je route wilt vastleggen, is een GPS erg handig. Een GPS (Global Positioning System) vertelt je, gebruikmakend van satelieten, op zo'n 10 meter nauwkeurig waar je bent. Wij hebben gekozen voor een GPSII plus van Garmin. Een gerenommeerd merk met goede software en gaat nooit stuk (zegt men).